Η παραλία αυτή είναι ευλογημένη από τη Φύση, τους θεούς και τους ανθρώπους. Είναι η παραλία Μαρίκες , αποκαλούμενη και παραλία του Νηρέα, ιδιαίτερα αγαπημένη από ντόπιους αλλά και ξένους.
Μια παραλία με μεγάλη ιστορία, εφόσον κατά την διάρκεια της κατοχής οι Ιταλοί έχτισαν εκεί πολυβολεία καθώς και τούνελ που συνδέουν μέχρι και σήμερα την χερσόνησο του Ασκηταριού, ή Κροκόδειλου με το Οχυρό της Ραφήνας. Βέβαια η πρόσβαση δεν είναι δυνατή.
Όσον αναφορά την χλωρίδα του τόπου, ποικίλει και είναι τόσο ζωντανή που συναγωνίζεται επάξια την ίδια την ιστορία. Ξεκινώντας, έχουμε τους άρκευθους οι οποίοι είναι γένος που ανήκει στην τάξη των πεύκων και στην οικογένεια των κυπαρισσιών με 60 είδη αρωματικών αειθαλών δέντρων ή θάμνων. Ανθίζουν επίσης ασπάλαθοι που είναι φυτά της οικογένειας των χεδρωπών και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι θεωρούνται τα φυτά του Γιώργου Σεφέρη λόγο του ποιήματός του «Επί ασπαλάθων …». Έπειτα υπάρχουν οι αλίφωνες , ένα είδος θάμνου με αγκάθια που φυτρώνει κοντά στις ακτές, καθώς και τα σχίνα που και αυτά με την σειρά τους είναι ένα γένος αειθαλών θάμνων. Τέλος, φυτρώνουν επίσης τα γνωστά στο ευρύ κοινό Πουρνάρια, ένα είδος αείφυλλης, σκληρόφυλλης βελανιδιάς.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως οι Μαρίκες είναι οι μυρωδιές της άνοιξης και το αποτύπωμα της ιστορίας, αφού διαθέτουν διαφόρων ειδών φυτά αλλά και ένα τεράστιο παρελθόν πίσω τους!!

 

Πηγές https://el.wikipedia.org
http://www.crete.gr
Σταμναγκάθι ή Ραδίκι του βράχου ή Αλιφώνι
http://latistor.blogspot.gr
Γιώργος Σεφέρης «Επί ασπαλάθων…» Κωνσταντίνος Μάντης
https://antonislazaris68.wordpress.com
Παραλία Μαρίκες – Μια Όαση δίπλα μας Αντώνης Λαζαρής

 

Σαββίδου Συμέλα , Β5

Advertisements